02 august 2008

"Iubita mea,Sputnik"

"Intr-o primavara,la varsta de douazeci si doi de ani,Sumire s-a indragostit pentru prima oara in viata.A fost o dragoste coplesitoare,ca o tornada ce se napusteste peste o campie intinsa,trantind la pamant tot ce-i iese in cale,luand pe sus obiecte,distrugandu-le,facandu-le praf si pulbere/....../
Persoana de care se indragostise era cu saptesprezece ani mai in varsta ca ea si era casatorita.Mai mult decat atat,era femeie.Aici a inceput totul si s-a sfarsit totul.Sau aproape totul."
cateva citate care mi-au placut in mod deosebit:
„Am închis ochii şi mi-am încordat auzul, gândindu-mă la urmaşii satelitului Sputnik, ce străbat şi acum spaţiul, legaţi de Pământ numai prin gravitaţie. Suflete singuratice într-o închisoare de metal, se întâlnesc în bezna infinită a spaţiului, trec unul pe lângă celălalt şi se despart pentru totdeauna, fără vorbe, fără promisiuni.”
"„De ce suntem atât de singuri? De ce trebuie să fim atât de singuri? Suntem atât de mulţi oameni pe lumea asta, toţi avem nevoie de altcineva şi totuşi ne izolăm. Pentru ce? Oare Pământul se roteşte numai pentru a ne alimenta singurătatea?”
Sumire si Miu(tipa cu 17 ani mai mare) se cunosc,se indragostesc,si Miu o angajeaza pe Sumire la firma ei.In " interes de serviciu" cele doua pleaca in Grecia. La un moment dat, Sumire dispare fara urma. Nimeni nu reuseste sa o gaseasca sau sa explice disparitia misterioasa. In cautarea ei porneste si K, un prieten foarte apropiat. Este singurul care intelege ca, pentru Sumire, aceasta era singura solutie de a-si implini dragostea. Ramine totusi speranta reintilnirii intr-o lume posibila si „de partea cealalta a oglinzii”.

(Haruki Murakami-Iubita mea,Sputnik)

2 comentarii:

La 2 august 2008 la 21:42 , Blogger Filonous a spus...

Totuşi, gândurile şi cuvintele nu le pot fi luate oamenilor... Singurătatea oamenilor nu îi împiedică să se întâlnească oricând... într-un gând.

 
La 3 august 2008 la 02:58 , Blogger Diana a spus...

Noua,nimeni nu ne poate lua sufletul! Asta e adevarul pe care trebuie sa-l suporte pana si cele mai divine sau mai intunecate forte ale lumii.
Acolo stau ascunse:puterea,dragostea,ura,fantezia,visele,lumea...totul sta acolo,ceva ce poate distruge sau poate revarsa pace.

Eu pot aduce in fata sufletului meu o persoana,atunci cand ma copleseste dorul de ea,insa....
e trebuie sa existe mai multe decat o "atractie puternica" si un sentiment la fel,pentru a putea stabili o legatura spirituala cu o anumita persoana.
Ce bine ar fi sa fie asa de usor!
As mangaia cu bratele sufletului meu un robotel mic in fiecare seara.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire